Du er her: Forside -> Webutvikling - > Hva er PHP?


Hva er PHP?

Hvordan kan PHP og dynamisk programmering hjelpe deg?

PHP er et dynamisk programmeringsspråk som ligner det kjente språket C sine syntakser. PHP versjon 1 ble utgitt i 1995 av Rasmus Lerdorf, og har siden blitt et av de vanligste programmeringsspråkene på internett, og svært mange kjente publiseringsplattformer er bygd opp ved hjelp av nettopp dette programmeringsspråket.

PHP kode inne i HTML

PHP står for PHP: Hypertext Processor. Du synes kanskje det mangler en forklaring på den første P-en? Det er fordi PHP er et rekursivt akronym. Kort forklart, vil det si at det er et navn som refererer til seg selv inne i selve navnet. Så, P-en står i bunn og grunn bare for P-en i PHP. Dette navnet ble bestemt etter at Andi Gutmans og Zeev Suraski skrev om hele PHP fra grunnen av og publiserte en raskere versjon – PHP3.

PHP er et serverbasert programmeringsspråk, og ved hjelp av dette kan du bygge dynamiske nettsider. Dette betyr at du programmerer serveren til å behandle all data, og serveren velger så hvilken informasjon som blir sendt til brukeren. På grunn av dette er PHP godt egnet til å utvikle nettbasert programvare med ulike adgangsnivå, da informasjonen som en bruker ikke skal ha tilgang til heller aldri blir sendt fra serveren til bruker. Det er omtrent kun fantasien som setter grenser for hva man kan utvikle ved hjelp av god PHP-programmering.

Man kan gjøre mye forskjellig med PHP. Noen enkle funksjoner kan være en copyright-melding på nettsiden. Vi kan få serveren til å skrive hele meldingen på nettstedet på følgende måte:

echo 'Copyrighted © ' . date("Y") . ' - Firmanavn AS. All rights reserved'; 


Dette vil bli seende for eksempel slik ut:

Copyrighted © 2016 - Firmanavn AS. All rights reserved. 

Årstallet vil da bli automatisk bli oppdatert når man går over til et nytt år, slik at man slipper å måtte endre dette 1. januar hvert år.

Vi kan også få serveren til å sjekke når på døgnet det er, og skrive en hilsen til brukeren når de besøker siden, for eksempel "God morgen" eller "God kveld". Vi benytter da PHP sine "if" og "else" funksjoner. Vi starter med å sjekke hva klokka er, og lagrer det i en variabel som vi kaller for $time. 

$time = date("H");


Vi skal nå benytte PHP-koding til å skrive meldingen vi ønsker basert på klokkeslettet.

if($time < "12"){
echo 'God morgen';}
else{


Dersom klokka er mindre enn 12, så vil serveren skrive "God morgen" på nettsiden. Dersom klokka er mer enn 12, så må vi legge inn kode bak "else{"-kommandoen. Om vi ikke har noen "else{"-kommando, så vil serveren kun skrive meldingen om klokka er mindre enn 12, og den vil la være å skrive noe når klokka passerer 12.

if ($time >= "12" && $time < "17"){
echo 'God ettermiddag';}
else{


Denne koden kan vi legge etter "else{"-kommandoen i det første eksempelet. Fra og med klokka er 12 og frem til klokka er mindre enn 17 vil serveren nå skrive "God ettermiddag".

Slik kan vi fortsette med "God kveld" og "God natt" dersom man ønsker det.

Og - dersom PHP-koden kobles til en database - så er det uante muligheter!

 


Stian Tjervåg Fredriksen

Skrevet av:

Stian Tjervåg Fredriksen

Gründer og digital markedsfører

92 60 10 94 // stian@sorentio.no

Denne artikkelen ble publisert første gang den 22.02.2016.