Du er her: Forside -> Tips - > Surf trygt i ferien


Surf trygt i ferien

Det kan være fristende å benytte seg av gratis WiFi. Men er det så lurt?


Ferien er rett rundt hjørnet, enkelte har kanskje allerede gått ut i ferie. Selv om ferien handler mest om å slappe av og nyte roen, klarer de færreste av oss å legge omverdenen helt bort. I tillegg må du kanskje inn på nettbanken og overføre penger fordi feriekontoen har gått tom? 

Gratis WiFi

De fleste hoteller har nå sikret sine nett, og du er nødt til å hente et passord i hotellresepsjonen. Men før du gjør dette, sjekker du gjerne om nettet er åpent. Vær oppmerksom på at det er svært enkelt å sette opp et trådløst nett med samme, eller svært nærliggende navn på nettet som hotellet ville valgt. Nettet du logger deg på kan like godt tilhøre en på naborommet som deler et trådløst nett fra sin laptop. Benytter du deg av dette nettet, vil vedkommende kunne se alt du foretar deg, også brukernavn og passord du skriver inn. Det finnes to måter å beskytte seg mot dette: 

  • Forhør deg i hotellresepsjonen om hvilket nett du skal bruke
  • Bruk kun nettsider med https når du skal skrive inn brukernavn og passord. S´en i https, betyr at informasjonen du sender fra din maskin, er kryptert (kodet) og derfor er vanskeligere å tyde for uvedkommende. Vær allikevel oppmerksom på at det ikke er umulig, og at det finnes verktøy for å knekke disse kodene. 


Les mer: Sikrere surfing med HTTPS
 

Sett inn passord på dine enheter

På telefonen kan du sette inn en tastelås med kode som automatisk slår seg på etter x antall minutter med inaktivitet. På de fleste telefoner kan du også stille inn at alt innhold slettes dersom du taster feil kode for mange ganger. De samme mulighetene finnes på de fleste nettbrett og mange bærbare maskiner. 

Installer sporingsprogrammer

Dersom du skulle være så uheldig å glemme eller bli frastjålet telefonen eller maskinen din et sted, kan det være kjekt å kunne spore opp enheten din for å finne den igjen. Bare husk på at du må ha et godt passord til denne tjenesten, slik at uvedkommende ikke kan logge på den samme tjenesten og spore opp hvor du befinner deg. 

Bruk flere passord

At man ikke bør ha samme passord på alle enheter, brukerkontoer, sosiale medier, e-post osv. burde være innlysende. Allikevel er det svært mange som gjør nettopp denne feilen. Helst bør du ha forskjellige passord på alt, men som et minimum bør du i alle fall skille de ulike tjenestene: Ett til to passord for sosiale medier, et eget passord for e-post og definitivt et eget passord for nettbanken. Husk også på at du har flere passord i nettbanken. Ett for å logge på, et annet for å kunne handle i nettbutikker. 

Regionsperre

Husk på å oppheve regionsperren på bankkortet ditt før du reiser til utlandet. De fleste av oss har sperre på bankkortet slik at det kun kan brukes i Norden. Da slipper du også å logge deg på nettbanken fra et sted du absolutt ikke burde logge deg på, når du er langt hjemmefra og bankkortet ikke fungerer. 

Bruk nettet minst mulig

Ta deg ferie! Det aller beste rådet for å surfe trygt på internett, er å ikke bruke det i det hele tatt. Kanskje det kan være greit å ta en liten pause også?  


Få flere digitale tips på vår blogg.


Stian Tjervåg Fredriksen

Skrevet av:

Stian Tjervåg Fredriksen

Gründer og digital markedsfører

92 60 10 94 // stian@sorentio.no

Denne artikkelen ble publisert første gang den 17.06.2021.