Du er her: Forside -> Tips - > Surf trygt i ferien


Surf trygt i ferien

Publisert av Sorentio AS

Det kan være fristende å benytte seg av gratis WiFi, spesielt i utlandet. Men er det så lurt?Ferien er rett rundt hjørnet, enkelte har kanskje allerede gått ut i ferie. Selv om ferien handler mest om å slappe av og nyte roen, klarer de færreste av oss å legge omverden helt bort. I tillegg må du kanskje inn på nettbanken og overføre penger fordi feriekontoen har gått tom?


Gratis WiFi

De fleste hoteller har nå sikret sine nett, og du er nødt til å hente et passord i hotellresepsjonen. Men før du gjør dette, sjekker du gjerne om nettet er åpent. Vær oppmerksom på at det er svært enkelt å sette opp et trådløst nett med samme, eller svært nærliggende det navn på nettet som hotellet ville valgt. Dette kan likså godt være en på naborommet som deler trådløst nett fra sin laptop. Benytter du deg av dette nettet, vil vedkommende kunne se alt du foretar deg, også brukernavn og passord du skriver inn. Det finnes to måter å beskytte seg mot dette:


  • Forhør deg i hotellresepsjonen om hvilke nett du skal bruke
  • Bruk kun nettsider med https når du skal skrive inn brukernavn og passord. S´en i https, betyr at informasjonen du sender fra din maskin, er kryptert (kodet) og derfor er vanskeligere å tyde for uvedkommende. Vær allikevel oppmerksom på at det er ikke umulig, og det finnes verktøy for å knekke disse kodene.


Sett inn passord på dine enheter

På telefonen kan du sette inn en tastelås med kode som automatisk slår seg på etter x antall minutter med inaktivitet. På de fleste telefoner kan du også stille inn at alt innhold slettes dersom du taster feil kode for mange ganger. De samme mulighetene finnes på de fleste nettbrett og mange bærbare maskiner.

 

Installer sporingsprogrammer

Dersom du skulle være så uheldig å glemme telefonen eller maskinen din et sted, eller skulle bli frastjålet, kan det være kjekt å kunne spore opp enheten din for å finne den igjen. Bare husk på at du må ha et godt passord til denne tjenesten, slik at uvedkommende ikke kan logge på den samme tjenesten og spore opp hvor du befinner deg.


Bruk flere passord

At du ikke bør ha samme passord på alle enheter, brukerkontoer, sosiale medier, e-post osv, sier seg selv. Allikevel har svært mange nettopp dette. Helst bør du ha forskjellige passord på alt. Men som et minimum bør du i alle fall skille de ulike tjenestene. Ett til to passord for sosiale medier, eget passord for e-post og definitivt et eget passord for nettbanken. Husk også på at du har flere passord i nettbanken. Et for å logge på, et annet for å kunne handle i nettbutikker.


Regionssperre

Husk på å oppheve regionssperren på ditt bankkort før du reiser til utlandet. De fleste av oss har sperre på bankkortet slik at det kun ka brukes i norden. Da slipper du også å logge deg på nettbanken fra et sted du absolutt ikke bør logge på nettbanken, når du er langt hjemmefra og bankkortet ikke fungerer.


Bruk nettet minst mulig

Ta deg ferie! Det aller beste rådet for å surfe trygt på internett, er å ikke bruke det i det hele tatt. Kanskje det kan være greit å ta en liten pause også?