Du er her: Forside -> Sosiale Medier - > Hvem kan poste på vegne av din profil på Facebook?


Hvem kan poste på vegne av din profil på Facebook?

Publisert den 15.06.2018 av Maria Mostrøm Gulbrandsen

Slik ser du hvem som har fått tilgang til din personlig informasjon, og slik fjerner du tilgangen.


Facebook samler inn data om deg når du bruker en tredjeparts app/nettsted som benytter seg av tjenestene til Facebook. Se hvem som samler informasjon om deg ved å gå til Settings - Apps and Websites.  


 

Det er hovedsakelig to situasjoner hvor du gir Facebook tilgang til informasjon: 

 

1. Når du logger inn på andre nettsteder og apper ved hjelp av Facebook

2. Når du deler innhold på Facebook via andre nettsteder eller apper
(For eksempel dersom du har brukt en treningsapp på en joggetur og deler joggeruta via deleknappen inne i selve treningsappen)



Mange apper tilbyr deg å bruke Facebook-kontoen din når du skal logge inn. Det kan virke som en god idé, siden du slipper å huske enda et brukernavn og passord, men vet du egentlig hva du gir Facebook tilgang til ved å gjøre dette?


Når du installerer en app og logger inn med Facebook gir du, ifølge Facebook selv, automatisk tilgang til din offentlige profil, noe som inkluderer:

  • Navn
  • Profilbilder
  • Brukernavn
  • Bruker-ID
  • Nettverk og alle innlegg du har postet som «public/offentlig». 


Du gir også tilgang til det Facebook omtaler som «annen informasjon» for å personalisere din opplevelse, noe som inkluderer: 

  • Vennelisten din
  • Kjønn
  • Alder
  • Lokasjon 

 
Hva er tredjeparts applikasjoner?

Facebook er en plattform som har gitt andre mulighet til å gjøre sin programvare tilgjengelig. Apper er mest kjent som programmer man har på telefonen. Det fungerer slik at hvem som helst kan lage en app, sende den inn til Apple eller Google Play (Android) å få den gjort tilgjengelig for mobiltelefoner. På akkurat samme måte fungerer Facebook. I utgangspunktet kan hvem som helst lage en app og sende den inn til Facebook. Dette kan for programvare som brukes til å logge på for eksempel Spotify, men det kan også være et Tetris-spill som du kan spille med dine venner i Messenger. 


Personopplysninger blir gjort tilgjengelig av Facebook overfor tredjepartsutviklere mot betaling. Dette er del av Facebooks forretningsmodell og helt lovlig, ifølge NTB


Vi bruker begrepet «tredjeparts applikasjoner» fordi det er verken Facebook, Apple eller Android som har laget programvaren. Dette betyr også at informasjonen du gir appene tilgang til, er andre enn Facebook, Apple og Android som benytter seg av.


Slik ser du hvilken informasjon du deler

Det kan være en lettvint løsning å velge «Logg inn med Facebook» når du skal logge deg inn på ulike apper, siden man da slipper å huske enda et brukernavn og passord. Men ved å bruke denne funksjonen gir du faktisk utvikleren av tredjepartsapplikasjonen tilgang til dine private opplysninger, og i noen tilfeller gir du også utvikleren lov til å poste på dine vegne. For har du først gitt for eksempel en treningsapp lov til å poste som deg på Facebook, har de strengt talt retten på sin side til å gjøre dette, selv om du ikke selv fysisk går inn i appen og trykker «del».  

 

Vilkårene for bruk av denne funksjonen kan variere ut fra hvilken app eller program det er snakk om. For å se helt konkret hva du gir Facebook tillatelse til, gjør du følgende: 

 

• Logg på Facebook

• Trykk på ▼ oppe til høyre på menylinjen

• Velg Settings/Innstillinger

• Trykk på Apps and websites / Apper og nettsteder i menyen til venstre

 

Her får du opp en liste over apper og nettsteder hvor du (bevisst eller ubevisst) gir Facebook tilgang til informasjon.  



 

Active er de som innhenter informasjon om deg per dags dato.
Expired er apper hvor du tidligere har logget inn med Facebook, men hvor du ikke har vært aktiv de siste 90 dagene eller mer.
Removed er alle apper som har hatt tilgang til informasjon om deg via Facebook (tilbake til 2015). 

 

Klikker du på boksene får du se hvilke tillatelser du har gitt de enkelte. Den vanligste er at du gir tillatelse til ganske mye mer enn det som er nødvendig. I tillegg til den offentlige profilen din (som ofte er et krav å ha tilgang til), gir du også gjerne appene/nettsidene tilgang til vennelisten og e-posten din,  og til å poste innlegg på dine vegne. I tillegg kan appen/nettsiden bestemme at vennene dine skal kunne se at du er bruker av appen. 



Her ser du hvilke opplysninger som er gitt via appen til LinkedIn. I tillegg ser du at LinkedIn kan poste som denne brukeren på Facebook. 

 


Om du fortsatt ønsker å bruke funksjonen «Logg inn med Facebook», men ikke ønsker å dele all denne informasjonen, kan du gå inn på de enkelte appene/nettsidene og hake av de ulike tilgangene som ikke er angitt som nødvendig.  

 

Dersom du vil fjerne all tilgang kan hake av den lille firkanten til høyre for logoen i oversikten, og deretter trykke Remove

 

 

Hva bruker tredjeparts utvikleren informasjonen til?

Men så tenker du kanskje: Hva så? Gjør det noe om Facebook har lagret litt info om meg? Og gjør det noe om denne blir delt med andre?


For å gi et eksempel på hva en tredjeparts utvikler kan gjøre med informasjonen de får om deg, kan vi nevne den mye omtalte saken om  Cambridge Analytica og det amerikanske presidentvalget i 2016. Cambridge Analytica lagde en app som het «Thisisyourdigitallife». Dette var en personlighetstest som ifølge flere medier ble besvart av rundt 270.000 personer. Omfanget av datainnhentingen ble likevel mye større enn som så, for de som tok testen godtok samtidig at utviklerne kunne hente ut informasjon fra appbrukerens Facebook-venner.


Appen samlet inn opplysninger om nærmere 50 millioner amerikanere. Cambrigde Analytica har blitt beskyldt for å selge disse opplysningene videre til Donald Trump sitt valgkampteam. Informasjonen skal ha blitt brukt til blant annet å laget algoritmer for å påvirke amerikanske velgere, som ble målrettet fôret med en blanding av falskt og ekte innhold, ifølge nrk.no

 

 

Slette tidligere innhentet informasjon

I etterkant av Cambridge Analytica-skandalen har det blitt gjort endringer i Facebooks regler. Nå er det ikke lenger lov for apper å hente ut informasjon om brukeres Facebook-venner, men de har likevel tilgang til mye informasjon om deg.

 

Om du ikke lenger vil dele informasjon med Facebook, er det ikke nok å bare slette appen fra telefonen. Du må i tillegg inn i Facebook for å fjerne tillatelsen, som beskrevet over. 


Informasjon som tidligere har innhentet vil ikke bli slettet selv om du gjør dette, men de kan ikke lenger hente ut ny informasjon. Om du vil ha all informasjon om deg slettet kan du, ifølge Facebook selv, kontakte utviklerne på denne måten.