Du er her: Forside -> Søkemotoroptimalisering - > Legg til Sitemap på nettstedet ditt


Legg til Sitemap på nettstedet ditt

Slik forteller du søkemotorene hvilke undersider nettstedet ditt har og hvordan de skal prioriteres.

Ofte får vi spørsmål om hvordan søkemotorene fanger opp innhold på nettsider og ikke minst hvordan rekkefølgen på eget domene prioriteres. La oss si du har et nettsted som omhandler internettmarkedsføring. Ett av de viktigste søkeordene, er naturlig nok, internettmarkedsføring. Problemet er at de fleste undersidene på domenet ditt, er aktuelle som landingssider, men du ønsker at en spesifikk side, skal være den som kommer opp i søkeresultatet på nettopp dette ordet. Det kan være du vil at de besøkende skal begynne på forsiden, en kategoriside, eller rett på en artikkelside som har en definisjon på ordet. Et annet eksempel, er dersom noen søker på firmanavnet ditt. Da ønsker du (som regel) at hovedsiden (forsiden), skal komme opp først. 

En Sitemap har to viktige funksjoner:

  • Hvilke sider du har på domenet ditt
  • Hvordan sidene på domenet ditt skal prioriteres

Sitemap må ikke forveksles med nettstedkart. Mens et nettstedkart er ment for å gi de besøkende en enkel oversikt over hvordan nettstedet ditt er bygget opp, er en Sitemap (normalt) ikke synlig for de besøkende. De kommer gjerne fra samme kilde eller database. Men en Sitemap er bygget opp uten noen form for designelementer, og er tiltenkt søkemotorenes automatiske dataprogrammer som indekserer nettsiden deres. 

Slik er en Sitemap bygget opp:

Sitemap er laget i programmeringsspråket XML og filen du lagrer, bør hete Sitemap.xml (jeg kommer tilbake til hvorfor litt lenger ned). Den bør lagres på root, slik at adressen blir slik: http://www.dittdomene.no/sitemap.xml. 

Selve filen består av kun tekst og skal starte med:

<!--?xml version="1.0" encoding="UTF-8" ?-->

<urlset xmlns="http://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9">

Og avsluttes med:

</urlset>

Mellom her skal info om hver enkelt (under)side ligge. Hver av disse sidene skal ha følgende informasjon:

<loc>http://www.dittdomene.no/underside.html</loc>
<lastmod>1970-01-01</lastmod>
<changefreq>Yearly</changefreq>
<priority>0.7</priority>

 

Loc: Hele adressen til den aktuelle siden

Lastmod: Dato som den aktuelle siden sist ble oppdatert. Vær oppmerksom på at det kun er ett format som er godkjent, ÅÅÅÅ-MM-DD. Dersom du ikke har konkret dato, lag en! Men aldri sett det frem i tid, og ikke gjør endringer dersom det ikke faktisk har vært endringer på den aktuelle siden. Søkemotorene premierer nettsteder som har eksistert over tid, men dette betyr heller ikke at du skal tilbakedatere. Kommer søkemotorene over et nettsted som plutselig har en gammel dato, vil det ikke telle positiv at dette ikke har blitt funnet tidligere. 

Changefreq: Hourly, Daily, Weekly, Monthly eller Yearly. Her forteller du hvor ofte søkemotorene skal komme tilbake til den aktuelle siden for å sjekke for nytt innhold. Med andre ord ingen grunn til å overdrive.

Priority: I tillegg til at en Sitemap forteller søkemotorene hva som eksisterer på nettsiden din, er Priority den viktigste funksjonaliteten. Her kan du fortelle søkemotorene hvor viktig hver enkelt side er, og hvordan de skal rangeres. Skalaen går fra 0 til 1.0. Forsiden setter du til 1.0, deretter rangerer du resterende undersider. Det er fullt mulig å gi flere sider samme rangering. Differansen mellom to verdier har heller ikke mye å si, det er rekkefølgen på skalaen som er viktig. Det kan derfor være lurt å benytte hele skalaen, slik at du har plass til nye sider som kommer til. Selv har jeg ofte forside på 1.0, kontakt- og om-oss-sider på 0.9, kategori-sider på 0.7, artikler på 0.5 eller 0.3. Har jeg da plutselig en artikkel som er svært viktig, kan jeg skru opp denne til 0.725 eller enda høyere dersom nødvendig.

Slik installerer du sitemap:

Du legge Sitemap i hovedmappen til nettstedet ditt. Flere søkemotorer finner da din Sitemap direkte. I tillegg bør du fortelle søkemotorene at du har en Sitemap og hvor den finnes.

robots.txt:

robots.txt forteller søkemotorene hvor Sitemap.xml ligger. Muligens litt merkelig at søkemotorene vil ha en fil som forteller hvor en annen ligger, men slik har det vært fra gammelt av. I tillegg kan man benytte robots.txt til å fortelle søkemotorene at det er enkelte sider du ikke vil at de skal indeksere.

I robots.txt, som du lagrer på samme sted som sitemap, skriver du: 

<sitemap_location> http://www.dittdomene.no/sitemap.xml

 

Dersom du i tillegg ønsker blokkere søkemotorene fra å indeksere enkelte områder på websiden din, skriver du:

User-agent: *
Disallow: /mappenavn-du-ikke-vil-indeksere/

 

Husk at filnavnet til robots.txt må være med små bokstaver. Robots.TXT vil med andre ord ikke fungere.

PS! Sjekk våre sitemap her: https://blogg.sorentio.no/sitemap.xml og https://sorentio.no/sitemap.xml. Høyreklikk og trykk "Vis kilde" eller "Vis kildekode" for å se hvordan filen er bygget opp.


Trenger du hjelp? 

Kontakt oss her


Stian Tjervåg Fredriksen

Skrevet av:

Stian Tjervåg Fredriksen

Gründer og digital markedsfører

92 60 10 94 // stian@sorentio.no

Denne artikkelen ble publisert første gang den 26.08.2013.