Du er her: Forside -> Tips - > Få med deg siste nytt som proffene - Benytt RSS


Få med deg siste nytt som proffene - Benytt RSS

Her har vi forklart hvordan RSS fungerer.

Mange av oss følger med på mange blogger og nyhetskilder på internett. Ofte kan det være vanskelig å få med seg alt, og plutselig har du glemt å følge med på en interessant blogg som du egentlig vil følge med hele tiden.

RSS står for Really Simple Syndication eller Rich Site Summary. Begge definisjoner er dekkende. RSS er et standardformat som bloggere, nyhetsleverandører, og andre som kontinuerlig kommer med nytt innhold, kan bruke i tillegg til sin vanlige webside. RSS er programmert i XML, som er et standard programmeringsspråk. Her er design og layout det samme for alle nettsider (mer eller mindre i alle fall), og det er innholdet som står i fokus. Innholdet blir automatisk sortert kronologisk. 

Se etter  neste gang du besøker en nettside du finner interessant!

 

Hvorfor bruke RSS?

Som utviklerer, blogger eller nyhetsformidler, skal du gi leserne dine muligheten til få innholdet ved hjelp av en RSS-strøm. Dette fordi svært mange, og stadig flere, følger med og leser innhold via RSS. Dersom du ikke tilbyr innholdet ditt også i RSS-format, risikerer du å miste en rekke besøkende. 

Som bruker/leser, skal du benytte RSS fordi det er en langt enklere måte å følge med på. Selv følger jeg med på flere hundre nyhetssider og blogger. Det vil være helt sjanseløst å besøke alle disse hver dag, men samtidig ønsker jeg ikke å gå glipp av noe. Ved hjelp av en RSS-leser, kan jeg gå inn på min laptop, smarttelefon eller nettbrett og raskt få oversikt over hva som er nytt siden forrige gang jeg sjekket. Dersom jeg har lest noe på telefonen, blir dette automatisk markert som lest, også på de andre enhetene mine. I tillegg har jeg delt opp de ulike kildene i kategorier, slik at jeg sjekker bare de jeg syns er viktigst dersom jeg har liten tid.

Hvordan benytte RSS?

Det finnes en rekke tjenester som kan administrere RSS-kildene dine. Felles for dem alle, er at dersom du har lagret en kilde, får du beskjed når denne kilden legger ut noe nytt. Er det eksempelvis en blogg du følger, får du beskjed når det kommer et nytt blogginnlegg. Hvordan du vil bli varslet, avhenger av RSS-leseren du benytter og innstillingene du har valgt i denne. Det er fullt mulig å få en e-post hver gang noe oppdateres, men dette kan bli slitsomt dersom du har mange kilder. En annen mulighet er at du installerer en plugin i nettleseren din som gjør at du kan følge med mens du navigerer på andre nettsteder. Enkelte nettlesere har dette inkludert, mens i andre må du altså installere en plugin. 

Her finner du vår RSS-feed:

 https://blogg.sorentio.no/feed.xml

 


Stian Tjervåg Fredriksen

Skrevet av:

Stian Tjervåg Fredriksen

Gründer og digital markedsfører

92 60 10 94 // stian@sorentio.no

Denne artikkelen ble publisert første gang den 22.07.2013.