Skrevet av:
Herman Ekeberg
Tekstforfatter
900 46 526 // herman@sorentio.no
Du er her: Forside -> Nyheter - > Rønnebergbua - fra fiskeeksport til reklamebyrå
Sorentios nye lokaler har en interessant historikk. Blant annet har en krigshelt konkurrert her.
I august 2018 flyttet vi inn i Rønnebergbua i Notenesgata. Den tidligere sjøbua er full av historikk og en av de mest ikoniske bygningene i Ålesund. Det startet med fiskeeksport og har siden huset et stort antall næringsvirksomheter.
Helt siden 1812 har det stått et handelshus her, strategisk plassert i byens indre havn. Det startet med skipsreder og fiskeeksportør Carl Rønneberg, som etablerte firmaet Carl E. Rønneberg & Sønner, før forretningene etter hvert ble overtatt av sønnene. Firmanavnet kan ses i fasaden mot syd, med inskripsjonen "R & S".
Det var ikke tilfeldig at grunnleggeren av Sorentio, Stian Tjervåg Fredriksen, valgte nettopp dette lokalet da han tok med seg reklamebyrået inn til byen.
- Jeg har hele tiden tenkt at vi skulle ha vår base i sentrum, og da muligheten åpnet seg her var det midt i blinken, bokstavelig talt. Her er det kort avstand til det meste og vi er mer tilgjengelige for våre kunder, sier Stian, mens han nyter utsikten til byens indrefilét.
At lokalene ligger i en bygning med stolt og imponerende historikk gjorde valget enda lettere.
- Det er et prakftullt hus, som har betydd mye for byen og næringslivet, og gjør det fortsatt. Her er det særpreg og lokalene våre i toppetasjene er dessuten som skapt for et kreativt miljø, legger han til.
SJØBU I INDRE HAVN: Rønnebergbua omgitt av vann i 1950-årene, sett fra St. Olavs Plass. Foto: Aalesunds Museum
Etter bybrannen i 1904 startet en omfattende gjenoppbygging av byen, og som følge av brannen vedtok Stortinget Murtvangloven. Den sørget for at det ble reist mange flotte murbygg i bykjernen, og Rønnebergbua, med hvit naturstein i marmor, er blant de som utmerker seg spesielt.
Før røyken hadde lagt seg var hjelpen fra inn- og utland allerede på vei til en by i ruiner. I en tid med lavkonjunktur var det mange yrkesgrupper og stor arbeidskraft som søkte seg til byen for å være med på gjenreisingen, deriblant arkitekter som sørget for solide, brannsikre bygg. De var også opptatt av estetikk, og Jugendstilen gjorde seg gjeldende i bysentrum. Rønnebergbua sto ferdig i 1907. Karl Norum var arkitekten bak Rønnebergbua.
Også byens nylig avdøde krigshelt, Joachim Rønneberg, hadde glede av familiens sjøbu som ung gutt. I den øverste etasjen var det et "roteloft", der han og kameratene ofte tok turen når været var dårlig. Her drev de allsidig leik og holdt interne idrettsstevner ved hjelp av hoppestativ, brytematter og diverse turnapparater. Alt mens storstilt klargjøring av klippfisk foregikk under dem. (Kilde: Tungtvannssabotøren av Gunnar Myklebust)
Foruten "roteloft", treningsfasiliteter og kontorlokaler har det også vært kafé i toppetasjene, men nå er det altså digital markedsføring som serveres fra toppen av Rønnebergbua.
Den gang som nå har bygningen vært en arkitektonisk perle midt i byen, og et yndet fotomotiv for turister og folk med interesse for arkitektur. Det er lenge siden fisk ble tatt i mot og behandlet her, men fortsatt er det et yrende næringsliv i bygget, som i dag driftes av Handelshuset Rønneberg, beliggende i 4. etasje.
INSPIRERENDE: Her er litt av de flotte og inspirerende lokalene i 6. etasje og på loftet i Rønnebergbua.
RØNNEBERGBUAS FASADER: Du ser imponerende og flott arkitektur uansett hvordan du snur og vender på bygningen.
Relaterte lenker:
Bybrannen i Ålesund (Wikipedia)
Jugendstilen (Wikepedia)
Joachim Rønneberg (Store norske leksikon)
Jugendbyen Ålesund (Bygg og Bevar)
Se flere historiske bilder på digitaltmuseum.no (Stiftinga Sunnmøre Museum)